Rijden in regen

Rijden in regen

 

In deze blog wil ik je wijzen op de gevaren van rijden in de regen.

Het rijden in de regen kan gevaarlijk zijn. Vaak onderschatten mensen de gevaren hiervan. Tijdens de regen zie je minder goed, het wegdek wordt gladder en de kans op aquaplanning wordt groter. Het is daarom belangrijk dat je bij (hevige) regen meer afstand moet bewaren en je snelheid moet aanpassen.

Wat is aquaplanning?

Bij aquaplanning verliezen de banden grip op het wegdek. Er komt een soort filmlaagje tussen de banden en het wegdek waardoor je even niet meer kunt remmen en sturen. Het gevaar is groot dat je de macht over het stuur verliest en je de controle over de auto kwijtraakt met alle gevolgen van dien.

Hoe ontstaat aquaplanning?

Aquaplanning kan ontstaan door een zware stortbui, maar ook door spoorvorming. De sporen in de rijbaan komen dan onder water te staan. Vooral op de rechterrijstrook van de snelweg is de kans op spoorvorming groot vanwege het vrachtverkeer wat daar rijdt.

Hoe voorkom je aquaplanning?

Je kunt aquaplanning voorkomen door je snelheid tijdig aan te passen. Met lagere snelheid hou je de auto beter onder controle. Ook is een goed profiel op je banden heel belangrijk. De profieldiepte mag niet minder zijn dan 1,6 mm. Het is aan te raden om bij 2 mm profieldiepte je banden te vervangen. Hoe meer profiel, hoe beter de waterafvoer van je banden, des te kleiner de kans op aquaplanning. En zorg ook voor de juiste bandenspanning.

Als je voelt dat de auto plotseling heel licht gaat sturen of als je plotseling een soort van vrije slag in je stuur voelt, dan heb je te maken met aquaplanning. Laat je gas los, niet remmen en blijf rustig sturen daar waar je naar toe wilt.

Verlichting

Schakel bij regen altijd je dimlicht in om te zorgen dat je zelf goed blijft zien en om gezien te worden. Hou er rekening mee dat de dagrijverlichting alleen niet voldoende is. Je verlichting achter gaat dan niet branden en voor is het dan ook maar een ‘flauw ’lampje wat brand. Bij zware regenval mag je je mistlicht aan de voorkant gebruiken als je zicht minder dan 200meter is. Vergeet hem niet uit te schakelen als de regen voorbij is. Het mistachterlicht mag NIET gebruikt worden. De reflectie en de felheid van dit licht is te hinderlijk voor de achterliggers.

Inhalen bij regen

Als je op de autoweg of snelweg tijdens regen in wilt halen moet je rekening houden met opspattend water. Je ziet op dat moment weinig tot niks. Binnen de bebouwde kom moet je rekening houden met plassen water. Rijd altijd rustig door plassen heen om opspattend water te voorkomen. Zo hou je rekening met voetgangers en (brom)fietsers. En je kunt natuurlijk ook niet zien hoe diep een plas is. Zo voorkom je ook schade aan je auto. Hou er ook goed rekening mee dat de voetgangers en (brom)fietsers ook veel moeilijker te zien zijn. Vooral als het ook nog schemer of donker is.

Zo zie je dat je met rijden in regen met meer factoren rekening moet houden dan je in eerste instantie zou denken.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.